fredag 25 november 2011

En liten renoveringsberättelse

Vi hade ett vardagsrum som vi inte var riktigt nöjda med. För det första luktade det lite bajs ibland, särskilt på våren och hösten. För det andra var det gamla furugolvet gulnat och repigt.För det tredje satt det fula plattor i taket och för det fjärde var det en garderob runt skorstenen, vilket försvårade en eventuell framtida kamininsättning. 

Vi började med att kolla vad det var som luktade. Det var råttskit. Uppskattningsvis fem liter runt elementrören i golvet. Lite äckligt. Det tog vi bort.Efter att ha spikat fast plankorna igen (såklart) så målade vi golvet och tätade alla springor med silikon samt spacklade alla spikhål och hack. Det gick rätt bra förutom att jag tog grund- och täckfärg i fel ordning, men det rättade till sig...
Sen gick vi över till väggarna. Enligt vissa ska man ta bort gamla tapeter om det finns tre eller flera gamla lager med tapet. Under våra sisådär åtta lager tapet fanns två lager med ihoplappade porösa småskivor. Jag rev inte mer tapet utan gav mig på att bredspackla istället.
Bredspackla avråds man ifrån att göra om man inte är van, men det gick faktiskt bra. Spacklade igen alla frässpår med de nya elledningarna och all struktur på den gamla tapeten.

En av våra köksstolar, den har fått en härlig patina...
Vid slipningen drog jag för säkerhets skull på en mask. Det blev tätt trots en stor näsa och en lite liten haka.
Sen, efter en hel sommar och höst, var det äntligen dags för tapetsering! Två hela kvällar ägnade vi åt svällning, mönsterpassning och kant i kant. Tapeten var härlig att arbeta med och väldigt förlåtande mot underlaget. Själva tapetseringen underlättades av att vi inte hade några lister och foder på väggarna, men på några ställen (vid fönsterbrädor och jämte element) var vi tvungna att skära med lite mer precision och då blev det genast lite värre. 


Josef Franks Anno 1905 från Boråstapeter.

Nu är det bara listerna kvar, de där sista procenten som sällan vill bli gjorda...

2 kommentarer:

Helena sa...

Hehe.. tapeten var ju.. eeh... lite för blommig för min skak, men WOW, vilket schysst golv!

Men.. var ska råttorna bajsa nu då? Om ni ska renovera så kan ni ju göra en liten WC till råttorna? *skrattar* Nä fy, råttor i kåken är ju inget att garva åt.. f'låt!

Pia Gustafsson sa...

Kul att ni valde en Josef Frank från tidigt 1900 tal. Bra underarbete gör ju att det är lätt att tapetsera. Ha det bra! Kul och se renoverungsobjekt tycker jag!