onsdag 18 april 2012

Alla vill ha hönor

Att ha hönor innebär att man i perioder kan plocka sina egna ägg. Ägg som faktiskt är lite godare, fastare, gulare och sannolikt också lite nyttigare. Man har dessutom alltid avsättning för sina matrester och tillgång till finfin gödsel.
Man behöver aldrig vara ensam.


Att ha hönor innebär också att man ska se till att de alltid har rent vatten och foder. Varje dag ska de ses till, släppas ut på morgonen och stängas in på kvällen. Varje dag.                                     


Det ska gödslas ut regelbundet och allt som förvaras i samma rum täcks av ett lager hönsdamm. Ett separat hönshus är i princip nödvändigt - inte bara pga dammet, utan också därför att möss, och i värsta fall råttor, attraheras av fodret och kommer att massföröka sig om man inte håller efter dem.Har man tupp kan man räkna med ett galande i tid och otid. Det där med att de gal klockan sju är nämligen lika sant som att vargar äter rödluvor.Har man hönsgård blir där snabbt rena jorden. Har man hönorna frigående får man räkna med en och annan uppkrafsad rabatt och hönsskit lite var stans.Listan kan göras lång, men kort sagt så bör hönsägare ha ett genuint djurintresse. En luffarslöjdad äggkorg räcker inte så långt.

2 kommentarer:

MrsUniversum sa...

Helt sant. Höns innebär ansvar, arbete, mattillskott och massor av glädje om man är djurvän.
Jag skulle nog gilla tuppens galande i tid och otid, tror jag.

Pia Gustafsson sa...

Håller med dig till fullo. Jag/vi har haft höns och tupp och råttor. Så jag var väl ingen vidare bra hönsmamma kanske! men jag gillar höns och tuppar men inte råttor. Kram Pia