tisdag 20 augusti 2013

Munkfest

Munkfika är något som brukar gå hem när barn ska utfodras. Det här receptet innehåller fyra äggulor, och det gör ju faktiskt munkarna lite matiga också.

Ingredienser till ca 35 st
100 g smör
3 dl mjölk
Ett halvt paket jäst
3 msk socker
3 msk vaniljsocker
2 krm salt
4 äggulor (vitorna kan du dumpa i en köttbullesmet)

(Det går säkert bra att hoppa över ägg helt om man vill.)

Gör degen och låt den jäsa en timme.

Kavla ut den jästa degen och ta ut rundlar med ett stort glas och en flaskkork. Låt jäsa en halvtimme till.


Jag orkar aldrig vänta en hel halvtimme utan brukar sätta igång att fritera ganska omgående. Det räcker med ett par centimeter olja, men ha för Guds skull fläkten avstängd och ett lock i beredskap. Vänd på munkarna någon gång.


Doppa skapelserna i socker. Ät!

1 kommentar:

Pia Gustafsson sa...

Vad gott! Tack för receptet. Jag fick alltid munkar av pappa när vi var i stan (jag var liten då) Sedan tävlade vi vem som kunde låta bli att slicka sig runt munnen när man åt. Ska göra egna nu någon dag.. Kraaaam Pia