fredag 29 mars 2013

Påskpyssel

Mycket av vårt påskpynt verkar ha förintat sig, så vi har gjort lite nytt.

Vi monterade ihop några äggvärmare från Panduro (impulsköpta billigt någon sommar för flera år sedan) och trots att det var ett färdigt kit så resulterade det i
riktiga små personligheter.

Typ.

De sitter mest och glor.

Just idag sörjer de kanske lite, men om ett par dagar, då blir det uppståndelse.

onsdag 27 mars 2013

Billig låtsasköttfärssås


Testade att göra "köttfärssås" av kokta sköljda svarta bönor som mixats med rödlök och vitlök. Fräste smeten i mycket fett och tillsatte krossade tomater, soya och hackad paprika. Kryddade med mycket spiskummin, peppar och salt.

Jag tyckte det blev riktigt gott, och då är jag inte ens särskilt förtjust i bönor.

Nästa gång mixar jag inte löken utan låter den bidra med lite tuggmotstånd istället.

Inspirationen fann jag hos http://www.gladifarg.blogspot.se

Förvandlingen

tisdag 26 mars 2013

Bygga odlingslåda (del 1)


Vi hittade en snöfri fläck och började skapa av gamla spillbitar. Det ska bli en stor odlingslåda att ställa utmed en av söderväggarna.

Det kommer att gå åt en jädrans massa fyll till den där lådan - tur då att vi har en stor gödselstack att ösa ur.

Just nu är det väldigt varmt i den där gödselstacken, och jag är enormt frestad att sticka i stektermometern bara för skojs skull. Avstår dock av hänsyn till övriga familjemedlemmar.

Förresten så är vi en mindre i huset nu - musfan satt i fällan häromdagen! Det firar vi med ris och korv stroganoff.
Baksidan på något stort

fredag 22 mars 2013

Fuck Kolmården


Vi är färdiga med sommarplaneringen.

Det gick fort.

Vi utgick bara från frökens intervju av sonen.

I år blir det mört.

tisdag 19 mars 2013

Miraklet

Idag när jag skulle damma persiennerna framträdde (håll i er nu) Jesus!

Det här kan vara något av det största som hänt mig.

Till er som tror att jag hittar på i brist på bättre idéer säger jag bara; kolla på bilden då. Ingen tvekan om saken.

Guds son

söndag 17 mars 2013

Professionell hjälp och skrädmjöl

Igår kväll anlitade vi en som skulle vara duktig på det här med möss (eftersom vi fått in en pytteliten mus som springer runt och äcklar sig men vägrar gå i fällorna).

Detta musproffs inledde med att sätta sig och jama begåvat och sen såg vi inte till någon mus på hela kvällen.

Skulle musen vara kvar när jag kommer hem ikväll börjar jag dock bli mentalt redo att själv bita huvudet av den.

Nog om detta.

Innan musen kom in i vårt liv provade jag att baka lite skrädmjölskakor. Skrädmjöl är ett fullkornsmjöl av rostad havre. Gott faktiskt.

Vi provade även att göra gröt, men mina grötbarn dissade den. Själv tyckte jag det var en smakrik och trevlig gröt.

Testa, ni som vill vidga era frukostvyer!





torsdag 14 mars 2013

Min misslyckade häck


Idag är det svinkallt igen,men soligt och fint.

Trots skidföre och skridskois så börjar jag fundera så smått på trädgård och odlingar och det är det förmodligen fler som gör. För att andra ska slippa göra om mina misstag kommer här lite av mina häggmispelerfarenheter:

• Det går inte att ta sticklingar av häggmispel.

• Det finns (tydligen) två sorters häggmisplar (minst).

• Den ena sorten går lite mer i rött, växer som fan och får mjöldagg över hela sig, varje år.

• Den andra sorten växer betydligt långsammare och får större bär men aldrig mjöldagg trots att de står mellan mjöldaggshäggmisplarna.

• Det blir inte jättesnyggt att blanda två misplar i samma häck.

•Jag ångrar framförallt mjöldaggsvarianten.

onsdag 13 mars 2013

Snart slaktfärdig

Nej, skojar bara! Hon ska förhoppningsvis ha många många år kvar, blott sex år gammal.

måndag 11 mars 2013

För liten, för stor, för benig...


Måste slå ett slag för gäddan. Förstår inte vad folk har emot den. Visst, lite mer ben än i fiskpinnarna, lite slemmigare och ja, det var väl det.

Själv tycker jag en nyfångad gädda slår det mesta i frysdisken, så egentligen är jag väl rätt glad att ingen annan vill ha den. Hehe.

I helgen fick vi upp två mindre gäddor som saltades och pepprades, fylldes med citron, purjo, smör och dill och packades in i folie för att tillagas en timme i ugnen, 200 grader. Sen gjorde vi pepparrotssås av skyn.

Smakade inte dy.


torsdag 7 mars 2013

Utvecklingssamtal


Knappt man hinner ut från ett utvecklingssamtal innan det är dags för nästa. Men de fyller väl någon funktion, antar jag.

Nu är det snart dags igen. Det förra gick till ungefär så här.

Fröken sa:
- Allt går bra och han leker med alla, BÅDE pojkar och flickor.

Lilla barnet tänkte:
Vadå BÅDE pojkar och flickor? Jag anar ugglor i mossen och döda hundar.

Vad fan menar hon???

Nu vet jag! Pojke är jag ju själv, men det är nog något skumt med flickorna! Vad bra att hon sa det! Nu vet jag...

Upphottad mannagrynsgröt

onsdag 6 mars 2013

Borstad vägg


Jag har under ett par års tid nu bara väntat på att lusten ska infinna sig, och idag kom den. Lusten att fixa den rödmålade söderväggen på stallet.

Förutsättningarna för väggborstning var perfekta med lite lagom vind som förde iväg dammet på rätt håll. (Vi kan ju ändå låtsas att jag hade andningsskydd.)

Jag sopade bort den lösa färgen, men det som satt kvar efter några sopdrag fick vara kvar. Man ska inte slita ihjäl sig.

En vacker dag ska jag måla också.

Och sen vill jag bygga en spalje.
Den lille pedagogen i mig fixade före-, under- och efterbilder.

tisdag 5 mars 2013

Matiga muffins


Matmuffins ska ju vara så himla bra, men jag har inte kommit loss och testat förrän idag.

På grund av ebb i skafferiet blev fyllningen inte jätterolig, men jag tänkte att det här fick bli en provomgång och faktiskt blev det riktigt gott.

Jag hade i tärnad ostskalk och rödlök samt en finriven morot. Pricken över i hade ju varit lite skinka av något slag. Eller nötter, oliver, paprika, örtkryddor, vitlök, solrosfrön... Vad man nu tycker om.

Själva smetreceptet hittade jag hos http://www.matmamman.wordpress.com.

Lökig muffin, men lök är ju nyttigt, billigt och gott!

söndag 3 mars 2013

Tiny Tim - en behändig tomat


Tiny Tim - den minsta av tomatplantor (som jag känner till) - är först ut och ner i jorden i år. Jag sådde den vid samma tid förra året och det var rätt lagom.

Det är en sort som ger ganska mycket tomater trots att plantorna inte blir större än att de går att ha på fönsterbrädan om det (Gud förbjude!) skulle bli en lika kass sommar i år som förra året.

Förra sommaren lovade jag mig själv dyrt och heligt att aldrig i helvete odla något igen - men tänk så fort man glömmer.

Pluggboxen - en fantastisk uppfinning.

fredag 1 mars 2013

Helggott med rostade tomater


Det här är gott!

Rostade tomater på pizzan ger en sötare och mildare tomatsmak än vad den vanliga tomatsåsen gör.

Halvera körsbärstomater och lägg i lätt oljad form, ringla över lite olja och salta lagom. 200 grader i 40 min (medan degen jäser alltså).

Mosa ut tomaterna med gaffel. Akta kläderna, för det stänker lite.

Jag hade lite för lite tomater och skinka, för mycket ost och glömde lök helt och hållet. Annars var det bra.

Pizza basilika mozzarella tomat
Lite vissen basilika fick jag på också.