onsdag 31 augusti 2011

Välhängd

Fyra dygn ska väl räcka?

Bra karl reder sig själv

Något av barnen var sjuk i april. Barnets dagisfrånvaro ska styrkas med ett intyg från dagis, och ja, mycket kan gå fel på vägen. Pappren kom aldrig iväg till försäkringskassan.

Så, när maken igår kväll åter tog tag i uppgiften höll det på att låsa sig igen. Eftersom vardagsrummet fortfarande inte är färdigt ligger bland annat kuverten nerpackade ute i garaget och dit ut orkade han ju inte gå. Tur då att han fann på råd.

tisdag 30 augusti 2011

Handlat

Idag fixade pojkarna upplockningen av maten. Skönt!

Lappat

Det är nog inte meningen att man ska kunna sy i små smala byxben med en vanlig symaskin, eller?

Fick dra och slita, sydde ihop benet, sprättade, sydde igen, blev klar. Det såg inte klokt ut med en liten lapp på varje knä. Sydde dit en tredje, en förvirringslapp. Såg lite mindre oklokt ut. Maken gick förbi, undrade om barnen ska se ut som trashankar. Uppmuntrande.

måndag 29 augusti 2011

Bästa MMS:et

Med två timmar kvar av mitt tolvtimmars mastodontpass får jag den här bilden. Den lilla jobbmotivation som eventuellt fanns är med ens borta och jag vill bara hem!

Väl hemma möts jag av ännu en överraskning, båda barnen kan ha samma kläder på sig imorgon (trots tidigare spaghetti och köttfärssås-intag)! Det händer inte varje dag.

Suck!

Inte helt enkelt det här. Kräver sin kvinna, eller man för den delen.

söndag 28 augusti 2011

Grahamsscones

Maken ville gärna vara med och visa upp sina senaste skapelser - grahamsscones.

Vi åt dem med te. Någon hade honungsorgie. Någon gick på toa. Någon funderade på att lära barnen torka varandra - "vad behändigt det hade varit". Någon rev ner en mugg på golvet. Någon funderade på att hänga upp enorma tyger i köket för att dämpa alla ljud. Någon annan sa att två munkavlar blir mycket billigare.

Karaktärsfull?

Har hittat "spår" efter en mus. Eller, i ärlighetens namn, när jag satt i köket häromkvällen och det för en gångs skull var tyst i huset, kom det en liten en springande runt hörnet. Han eller hon sladdade kvickt runt och tillbaka vid åsynen av mig.

Sånt som händer när man bor på landet och har ytterdörren öppen hela dagarna. Som väl är har det inte hänt så ofta, och som väl är brukar det vara snabbt avhjälpt. Dock inte i det här fallet. Jag erbjuder en fatal buffé av korv, leverpastej och chokladkrokant, men allt ratas...

fredag 26 augusti 2011

Eftersvettning

Sitter på avsvalning efter att ha vältrat mig i kolbulleresterna (brukar stretcha på altanen). Sprang som bara den ikväll, om du frågar mig. Ändå gick det inte fortare än vanligt. Har jag redan nått min toppform?

Blev utskälld också, som väl var av två hundar. Fick lera på byxorna och småflugor i ögonen, men eftersom jag sprang seriöst idag blinkade jag bara ihjäl dem och fortsatte. Ska gå och pilla ut dem nu.

Kolbulle

Första gången vi skulle äta kolbulle såg jag en svart förkolnad boll framför mig. Var inte så jättesugen.
Numera vet jag att kolbulle är en fläskpannkaka. Egentligen ska det vara bara vatten, mjöl och fläsk, som tillagas i panna över öppen eld. Jag körde vanlig pannkakssmet och gasolkök istället.

Dinosaurietårta

En dinosaurietårta av det enklare slaget som  vem som helst klarar av att göra utan att det ser sådär kladdigt och oaptitligt ut. Kom att tänka på den nu när jag som bäst höll på att spackla över dinosaurierna från dinosauriekalaset.

Rosorna kan man ju hoppa över så klart, men i det här fallet skulle de vara där. Rosorna och locket är färdigköpta. Den gröna marsipanen kavlade jag ut på den plast som locket var inrullat i och dinosaurierna tog jag ut med formar köpta här. Jag fyllde  med marsankräm och sylt.


Om en monstertårta skulle passa bättre finns en enkel en här.


torsdag 25 augusti 2011

Som stulet

Plockade fram de nyinköpta regnbyxorna och såg direkt att så här kunde jag ju inte skicka ut ungen. Byxorna var visserligen väldigt billiga, men snott dem har vi inte gjort.

Maken ringde till Karlssons varuhus i Morgongåva, där vi köpte dem, och frågade efter råd. Jag vet inte vad han trodde att han skulle få för tips.

Naturligtvis beklagade de misstaget och sen bad de oss gå till en affär i närheten och plocka bort larmet. Men jag vet inte, det känns sådär...

Misskött

Ibland stöter vi ihop med en man som bodde i vårt hus för många år sen. Varje gång pratar han om vilken fantastisk rosenträdgård han och hans sambo hade här. Tyvärr syns inte ett spår av den idag.

Jag har dock återinfört några rosor, varav en är den på bilden, klätterrosen New Dawn. Den måste dessvärre täckas för att klara vintrarna här i zon sex, men det är den värd. Den blommar normalt sett hela sommaren, men eftersom jag såklart glömde att täcka den i höstas har den i år börjat slå ut först nu.

onsdag 24 augusti 2011

Förskola = utbildning?

Semestern börjar gå mot sitt slut och det är hög tid att lämna in ett närvaroschema till dagis. Gick in på kommunens hemsida för att ladda hem en blankett, men fann ingen förrän jag tittade under fliken "utbildning"!? Dit hade all info om förskolan flyttat efter att tidigare legat under "omsorg".


Det kanske är jag som är konstig, men jag tycker det börjar gå till överdrift... Med de resurser dagis (eller förskolan!) får idag,  upplever jag det i det närmaste som förvaring och har av bland annat den anledningen valt att ha mina barn hemma så mycket det bara är möjligt.


Mina barn går här hemma och dräller, nästan helt outbildade. Hur ska det sluta?

Trattkantareller och vanliga

Jag är inte en av alla de där som återvänder från skogen med bärkassar fulla med svamp. Det har aldrig hänt. Jag får i bästa fall resterna efter storplockarnas härjningar, vilket också skedde idag.

Gick en runda som innefattade de flesta ställen jag känner till häromkring och fick ihop knappt en halv liter. Positivt var att vi hittade ett nytt trattkantarellställe, tyvärr var de flesta fortfarande lite små.

Stekte skörden i rikligt med smör, saltade och åt på en formfranska, stekt i samma smör. Gott!

tisdag 23 augusti 2011

Tisdagstema text

Receptet på pelargonkakan jag skrev om häromdagen. Det lämnar en
del utrymme för improvisation. Är mer av en dekoration än instruktion.
Fotat i Bäsna trädgård.

Fler texter hittar du här: http://tisdagstema.se/

måndag 22 augusti 2011

Såld!

Hade gärna velat veta vem som köpt den här, vad personen gav för den och, framför allt, vad han eller hon ska ha den till.

Förmodligen är det någon som svänger ihop några nya lådor, byter handtag och målar om för att sedan stå där med en urtjusig och unik möbel.

En hamster begraven...

Var på Annas Antikt och Kuriosa utanför Ljungby och kollade lite. Maken funderade på om någon möjligtvis sytt in en gammal hamster i stolen, och jag undrade lite jag med...

söndag 21 augusti 2011

Att tömma en latrin

Det är oerhört praktiskt att ha toaletten med sig när man är ute och åker, i synnerhet när man har barn. Det mindre roliga är när toaletten blir full, särskilt om det händer mitt i natten efter att någon ätit något mindre lämpligt.

Någon kände sig nog lite skyldig och manad att tömma toalettkassetten idag. Det visade sig inte vara det lättaste. Inte alla är villiga att ta emot skiten. Efter lite letande fann någon iallafall en camping där någon under kraftiga konvulsioner kunde tömma sin tjugolitersbehållare.

Nästa gång är det min tur...

lördag 20 augusti 2011

Fint balkongskydd

balkongskydd
Bror har gjort sig ett riktigt snyggt balkongskydd, av markduk fastsatt med straps. Borde väl vara ganska väderbeständigt också, men det återstår att se då det är ganska nymonterat.

Fina

Jädra bra blommor det där, lika fina som för en månad sen.

fredag 19 augusti 2011

Soffan INKONTINENT

En färdigkissad soffa för den som inte har några små kissmonster hemma.

(Vi fick en ny transformator. Plus till IKEA!)

Tystnad

Sitter i en fåtölj på IKEA. Maken ska försöka skaffa en ny transformator till en lampa vi köpt här. Det visar sig att de slutat sälja just den lampan, undrar varför?

Men jag bara sitter här och barnen tittar på TV utan ljud. Ljudlös TV är bättre än ingen alls (vår antenn gick sönder i somras och har fortfarande inte lagat sig själv) och bra mycket bättre än TV med ljud. Vilsamt är vad det är.

Äntligen

Äntligen blommar vår klematis Jackmanii, eller vad jag tror är en Jackmanii. Den var extremt seg i år och jag trodde att den hade dött. Det hade den bara nästan.

Vet inte vad jag gjort för fel, kanske lät jag någon liten kille kissa på den i höstas. Kvävegödsling är ju inte bra efter midsommar eftersom växten då inte hinner förbereda sig inför vintern, säger de. Kanske var det det som hände.

torsdag 18 augusti 2011

En fladdrande mus

Jag och en fladdermus var de enda som rörde oss i elljusspåret ikväll. En lösflygande fladdermus, så att säga.

Hur gick det då? Jovars, snabbare än någonsin. :-) Trots att underlaget bitvis var sådär.

Loppisfynd?

Tveksamt. Men han är nöjd.

Han: Jag kan ha den till jobbet!
Hon: Nej.

På det kommande mopperallyt kan utstyrseln däremot vara helt okej.

Pelargonkaka i Bäsna trädgård

Tog en fika med några kompisar i Bäsna. Och ja, blomman gick att äta. En doftpelargon var det. Inte jättegod.

Är nu på väg till Tulavippan, en loppis i närheten av Djurås. Hoppas på fynd.

onsdag 17 augusti 2011

Befläckat

Taket i vårt badrum, och en massa flugskit.
Fan, vems toalett tror de att det är?

Skottkärran

Femåringen är otroligt uppmärksam och har ett fantastiskt minne, varför vi ofta konsulterar honom...


Pappan: Vet du var skottkärran är?
Sonen: Vilken skottkärra?
Pappan: Den stora.
Sonen: Jaha. Den får du hålla reda på själv!

De lär sig snabbt, de små liven.

Att döda en bananfluga, eller flera

Om du, mot förmodan, drabbas av bananflugor, dränk dem i vinäger med en droppe diskmedel i. Om du är lite snål, späder du vinägern med vatten, men det är inte nödvändigt.

Killar kan!

Bröstsilikon

Ser ut ungefär som Kissie i det här perspektivet... Eller inte...
Men fötterna blev små.
Har silikonat lite här och var idag. Återkommer med bilder på slutresultatet den närmaste veckan eller så.

tisdag 16 augusti 2011

Konstigt i skogen


Sprang en runda på en skogsväg. För ovanlighetens skull mötte jag en bil. Mannen i bilen hälsade vänligt, och jag viftade lite tillbaka.

Sprang en bit till och fick plötsligt syn på något märkligt i skogen. Var tvungen att avbryta min ack så viktiga löpträning och skutta in till det märkliga. Tog en bild, men vet fortfarande inte vad det var för något. En låda med en bit älg på, tror jag.

En annan gång...

I sommar har vi varit i Säterdalen, på diverse vattenland, i Furuviksparken, luftkuddeland mm mm. Nu kände jag att det kunde vara roligt att göra något helt annat. Estland, var jag sugen på. Jag har varit sugen på en Estlandsresa i många år, men det har liksom inte passat. Tillslut lyckades jag övertala maken, även om många andra fortfarande undrade vad vi skulle göra där.

Visa av erfarenhet kollade vi i god tid upp vilka papper vi skulle ta med oss. Det visade sig vara enkelt; registreringsbevis och bilens försäkringspapper var allt som krävdes. Passen behövde bara gälla när vi var där, inget internationellt körkort eller annat tjafs krävdes. Vad skönt!

Ordnade hönsvakt, klippte gräset, packade husbilen och gav oss av. Först skulle vi bara avverka ett dop. På väg dit öppnade jag handskfacket för att se om vi hade någon karta med oss. Det hade vi inte, och inga andra papper heller. Det var alldeles för sent att vända. Kom efter lite diskussioner fram till att vi får ta Estland en annan gång.

Fräsch gurka

gurka
Kanske en av de minst aptitliga gurkor jag sett. Usch.

måndag 15 augusti 2011

Mosade nästan en hög Stockholmare.

Har varit till Stockholm en runda. Gick i gamla stan, åt svindyr glass, stående. Åt lite mat i en gammal källare, sittande. Åkte tunnelbana, stående. Glömde att hålla i oss. Landade på dem som stod bakom. Såg några sura miner. Undvek att trampa i kräk. Ropade (lite för högt) åt barnen att de inte fick leka i lekparken; "det är så många knarkare här". Längtade hem.
Två av oss red på samtliga lejon.


lördag 13 augusti 2011

Bettinas doptavla

Har varit med och döpt en liten tjej. Vi gav henne Bettina Johanssons Gunnar-Gris-tavla i present. Ett tryck där Bettina skrivit i alla födelsedata för hand. En uppskattad present.

fredag 12 augusti 2011

Ritat

Någon har bättrat tapeten i lillebrors rum litegrann. Blev sådär.

Det mesta gick bort med en mikrosvamp, eller vad den nu kan kallas. Den är som en ganska kompakt svamp iallafall, och fungerar lite som ett suddgummi på de flesta typer av rit.

Nässelfjäril

Har sett många sjuka sådana den senaste tiden. Femåringen tror iallafall att de är sjuka och försöker hjälpa dem. Det blir de inte direkt piggare av.
Nässelfjärilar övervintrar ju, men de vi har träffat kanske redan har haft sin vinter, levt färdigt?

torsdag 11 augusti 2011

Gelé

Har inte grävt något i jorden på länge och noterade i morse att mina händer för en gångs skull såg riktigt fräscha ut.
Så fick jag för mig att göra svartvinbärsgelé. Sen såg mina händer ut ungefär som silduken.

Inte blev det mycket gelé heller. Två burkar på två liter bär. Dem får vi äta med andakt.

onsdag 10 augusti 2011

Ingen lust

Idag var det så ruggigt att jag hellre ville stå och värma mig i diskmaskinsångorna än ge mig ut och springa. Tillslut kom jag iväg och då var det riktigt fint ändå, i solnedgången.
Avslutade det hela med lite stretch och ett par plankor.

Ugnsbakad falukorv med lök och äpple

falukorv
Korv med lök, äpple, senap, ketchup och ost på.
 Körd i ugnen sådär en 20 min, 225 grader.
Istället för äpple kan du ta t ex tomatskivor.
Enkelt är det och gott var det. Fast en av oss ville torka av korven, och då helst med disktrasan...

tisdag 9 augusti 2011

Vargen knarkar...

och Bamse och Lille skutt ska vi inte prata om. Kort sagt, lämna inte en femåring ensam med youtube.

måndag 8 augusti 2011

Offervål


Var ute på en mysig skogspromenad när vi passerade denna offervål. Barnen undrade såklart vad det var. Maken svarade lite undvikande, jag sa som det var. Barnen undrade var bebisen var, var den under rishögen?

Handling

En bild från en dag då matinspiration fanns.
Maten är slut och maken ska åka och handla. Han, som är trött på korv och fläskfilé, undrar vad han ska köpa. Jag, som också är trött på korv och fläskfilé säger; "Köp något sommarfräscht, krispigt, gott och lättlagat". Han blir inte helt nöjd med det svaret.

Spackling

Spacklade ena sidan av väggen, sen hittade jag den här. Den bad om det, så till resten av skarvarna använde jag den.

söndag 7 augusti 2011

Living on the edge

syrenhortensian
Nu blommar syrénhortensian. Min inställning till den är lite kluven. Varje vinter fryser den ner så att den måste börja om från början igen på våren. Klimatet här i zon fem (eller sex?) är nog lite för hårt för den. Fast jag har ju sett fina exemplar hemma hos andra i byn, så den ska nog egentligen kunna klara sig även hos mig.

Det finns ju, å ena sidan, åtgärder att vidta för att förbättra dess chanser att överleva, å andra sidan är det inte riktigt min grej att hålla på och krusa* för mina växter.

Så det som händer är att den står kvar här i leran, är en deprimerande syn på våren, men rätt okej så här års.

*krusa=fjäska för (är väl inte med i SAOL)

Fantastisk

Jag hade ca tre måttsatser, lik förbannat hittade jag nästan aldrig just det mått jag behövde. Sen jag fick det här universalmåttet har dock kökslivet blivit betydligt enklare. Bara en enhet att hålla reda på, och lätt att diska är den också. Rekommenderas!

torsdag 4 augusti 2011

Blivande vägg

Idag kom min bror med dotter och hund på besök. Han ska hjälpa oss att sätta upp en vägg. Herr och fru Brötis vet nog hur man gör, men har lite svårt att samarbeta i sådana projekt. Dessutom är det bra att vara tre, så att en kan ägna sig åt matlagning och diverse renhållning.

Bullar utan bullpeppar

Bakade en omgång bullar, men glömde helt bort att strö på pärlsocker, eller bullpeppar, som vissa här hemma säger. Det är inte så lätt att skilja på socker, peppar och salt när man bara är tre år.

Inte riktigt snällt

Varje dag ligger hon där och ruvar, kycklingsugen som hon är. Varje dag har jag lurat ut henne med lite mat och snott äggen. Nu går hon inte på den lätta längre utan jag måste ta äggen under fight. Det känns inte riktigt bra. Inte riktigt snällt.

onsdag 3 augusti 2011

Mina meloner vill ha äkta vara

På våren får jag ett nästan sjukligt starkt sug att odla, och optimismen flödar ohämmat. Det är då jag sår melonfrön. Sen fortsätter jag att sköta om dem, jag penslar han- och honblommorna med en liten pensel för att säkerställa pollineringen. Sen händer ingenting. Sen börjar plantan gulna. Sen struntar jag i den. Tar min hand ifrån den.
Nu trodde jag att den var i princip död, och då hittar jag de här; två meloner! Eller början till meloner. De ville tydligen ha äkta vara, inget penselsex här inte.

Borta bra...

classic car week
Det var hemskt mycket folk där i Rättvik, sådär så man nästan blir tokig efter ett tag. Vi kollade på den, som vi tyckte, lite dåliga cruisingen. Det visade sig sen att vi satt vid fel gata, och på väg tillbaka till bilen såg vi mycket fler fina bilar. :-)
Vi sov gott i husbilen, andra valde att sova direkt på asfalten. Oklart hur de mådde när de vaknade.