torsdag 31 januari 2013

Våga vägra förskola


Vi har valt att ha våra barn hemma så mycket som möjligt fram till skolstart, vilket har inneburit att de varit en eller två dagar i veckan på förskolan. Knappt.

Detta är en lösning som vi alla trivts med. Barnen har gott om kompisar och allt har fungerat väl. Personalen har varit förvånad över att det gått så bra, trots att barnen är där så sällan. Personalen vet att jag, eller maken, är hemma övriga vardagar. Ändå måste de gång på gång fråga om sonen inte kan vara där någon mer dag i veckan.

Varför?

De har väl inget direkt argument, mer än att "de andra barnen frågar efter honom". Ok. Inte mitt problem.

Vi trivs med att vara hemma. Vi hittar på massor av aktiviteter (och ja, visst kan det vara jobbigt, men det är det värt!) och jag litar fullständigt på min egen förmåga att ta hand om mina barn. Våra barn har absolut inte blivit "socialt efterblivna", eller konstiga på något sätt av denna hemmavaro. Tror jag.

Tvärtom.

De leker jättebra med andra barn men kan också utan problem delta i mer vuxna sammanhang.

Jag tycker det är sorgligt att det ska vara ett sånt hårt tryck på föräldrar att lämna ifrån sig sina barn.

Jag tycker det är sorgligt att så många föräldrar på allvar verkar tro att förskolan är något alldeles nödvändigt för barnets utveckling och välmående. Att man inte vågar lita på sin egen förmåga utan helst checkar in barnen på förskolan så tidigt det bara är möjligt, trots att man till exempel är hemma med småsyskon.

Förskolan är och förblir en relativt steril och alldeles för isolerad miljö som trots de mest lysande pedagogiska insatser aldrig riktigt kan mäta sig med verkligheten. Däremot kan den vara ett bra komplement, och för en del är den något absolut nödvändigt.

Låt de barn som måste gå på förskola göra det, utan att alla andra ska vara där och tära på resurserna. Det skulle bli bättre för alla.

Vår sista tomte.

måndag 28 januari 2013

Varför tittar de så konstigt på mig?

Balaklava (ej att förväxla med den betydligt sötare baklavan) är ett jättebra plagg om man nu nödvändigtvis måste ut i kyla eller blåst.

Den här är köpt på Granngården och kan bäras på åtminstone fyra olika sätt beroende på hur mycket hud man vill blotta.

torsdag 24 januari 2013

Vad säger man?


I förskolan har barnen precis fått lära sig att:

• När barn äter mycket socker blir de "springiga".

• När små barn suger för mycket på tummen så trillar nageln av.

Nästa vecka blir det den om fyrkantiga ögon, kramp och håriga handflator.

Själv funderar jag på vad som är bäst - att mina barn får leva i villfarelser eller att jag undergräver deras förtroende för lärarnas kompetens.

Blommig sovrumsgardin

tisdag 22 januari 2013

Lunchgott

Det är viktigt att äta en varierad kost - vi brukar variera oss med amerikanska pannkakor istället för vanliga. Då blir åtminstone våra själar nöjda.

Recept:
3 dl vetemjöl
1 msk socker
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
3 dl filmjölk/naturell yoghurt
1 ägg
1 msk smält smör/margarin

Det här ger optimalt fluffiga och fina pannkakor som räcker till två små barn och en vuxen. Den vuxne blir inte jättemätt.

Det går bra att göra på mjölk också, eller att till exempel skippa bikarbonatet. Pannkakorna blir kanske inte riktigt lika optimala men vad gör det, så länge man inte ska bjuda Mannerström på lunch.

torsdag 17 januari 2013

Utbränd

Den av oss som vet lite om sladdar och sånt där har ju sett att elen i det här huset såg lite konstig ut.

Elektrikerna sa att den var bedrövlig.

Till och med jag förstår att det brända i kopplingsdosan på bilden är fel.

Känns bra att ha bytt ut skiten faktiskt.


tisdag 15 januari 2013

Den hårda tillvaron

Idag är det ingen vanlig dag, för idag är det tulpanens dag.

Den dagen firar vi strömlöst tillsammans med två elektriker och ett gäng bedagade blommor.

Lite jobbigt är det. Att dra om elen alltså. För även om elektrikerna är av bästa sort och till och med luktar gott så vet jag inte riktigt vart jag själv ska ta vägen mitt i alltihop. Jag saknar uppgifter men kan heller inte gå och lägga mig. Att gå på toaletten är inte att tänka på. Och ute är det svinkallt.

Jag får väl sätta mig framför brasan och äta en fruktsallad med grädde.

söndag 13 januari 2013

Jesus i källaren

Den lille islänningen, som så småningom tragiskt kom att mista huvudet i en hajolycka (sammanfattning av mina barns gudstro), får nu försmäkta i källaren ett tag.

(OBS!!! De tror inte det där längre. De har blivit korrigerade. De får ju för Guds skull inte gå omkring och tro helt fel.)

onsdag 2 januari 2013

Knoparmoj!?


Inte trodde vi i våra vildaste fantasier att sotaren uttryckte sig på detta viset.


Resultatet av provtryckningen var iallafall positiv. Tror jag.