Åtta kg rabarber blev nyss elva liter saft - sommaren är räddad.
Så här gör man:
Hacka rabarbern i tvåcentimetersbitar och täck dem med vatten i lämpligt kärl. Tillsätt ca 15 g citronsyra/kg rabarb. Låt stå ett par dagar.
Sila saften (jag tar en sån där plåtsil bara).
Rör ner 600 g socker per liter silad saft.
Sen fryser jag saften i romantiska mjölkpaket som förslutes med dekorativ frystejp.
Vill man så krånglar man med flaskor, sterilisering och natriumbensoat (1g/l saft) istället.
6 kommentarer:
Jätteromantiskt! Älskar rabarbersaft. Kraaam Pia
Har ju rabarber... Så det kanske vore något. Men när blir rabarber för gamla för att använda?
Hej Jenny!
Rabarber blir träiga att äta när de blir äldre (exakt när vet jag inte riktigt, men det märker du ju när du skär i dem).
Till saft går det dock jättebra att använda gamla rabarber, så länge de inte blivit maskangripna.
Ut och skörda! ;)
Vet du kanske om man kan frysa in rabarber också? Hur bäst i så fall?
Ja, det går bra att frysa rabarber som de är. Skölj, skala om de är grova och hacka i lagom bitar så är det bara att ploppa ner det hela i en gryta sen när ex. krämandan faller på.
:-)
Tack för tipset! Då ska jag göra det. De fungerar i och för sig ganska bra som insynsskydd för grannen just nu men... ;)
Skicka en kommentar