lördag 21 januari 2012

En köttfri dag? Trams!

Det tjatas om en köttfri dag i veckan. Om det fungerade rent praktiskt skulle köttmängden minskas med 1/7, i bästa fall, förutsatt att folk inte svullade i sig lite extra de andra dagarna eftersom de varit "duktiga" i måndags. Människor fungerar ju faktiskt lite så, även jag.

Nä, här försöker jag konsekvent att laga mat med ganska lite kött i istället eftersom vi i den här delen av världen får i oss protein så det räcker och blir över ändå. Så var det förresten redan INNAN alla idiotdieter blev populära, ingen nämnd och ingen glömd.



Innehåll:
En rejäl lök(200g)
En fet morot (150g)
Kålrot (100g)
Krossade tomater (500g)
En bedagad paprika
Vitlök
En skvätt grädde mm.
Köttfärs 600 g.


Puttrar man ihop det där ordentligt så går det hem hos vilken grönsaksvägrare som helst.

torsdag 19 januari 2012

Vansinnesutbrott 2.0

Idag har jag medverkat till lite underhållning på Ica genom att, Gud förbjude, ställa upp mjölken på kassabandet själv, vilket resulterade i ett vansinnesutbrott hos den ännu något onyanserade treåringen.

Egentligen behövde jag inte ens den förbannade mjölken, utan vi var på Ica för att hämta ut ett paket som jag absolut inte hade velat få. Det var nämligen en present, till någon annan, som jag köpt. Får se hur tretti.se/posten löser detta. Jubilaren blir i alla fall utan paket på bemärkelsedagen. 

Tillägg: Lite pinsamt det här, men vi kontaktade tretti.se så fort deras kundtjänst öppnade och de kunde snabbt konstatera att jag skrivit mitt eget postnummer på mottagaradressen. Det var mycket dumt, eftersom det enda trettis.se kollar på när de ska skicka paketet är just postnumret.  

Får väl tillägga att datorn krånglade så att jag satt och fyllde i alla uppgifter flera gånger innan jag till slut fick iväg beställningen. Skyller på det eftersom jag inte alls är förvirrad och disträ annars....


Utsikt från vår toalett. (Photoscape är roligt!)

                                           

onsdag 18 januari 2012

Grattis Bertil!

Jag har ju sett hur andra får "awarder" hit och dit och jag har kanske eventuellt tänkt lite som räven gjorde om rönnbären. Kanske. Sen fick jag en själv och jädranamma vad glad jag blev. Tack Pia!

Pia har själv två bloggar som hon uppdaterar nästan ohälsosamt flitigt med mängder av fina bilder och trevliga små texter - Hem ljuva hem och  trädgårdsbloggen Simsalabim.


  
                                                     



Så, vem lämnar jag nu vidare denna fina utmärkelse till? Det finns naturligtvis många som skulle förtjäna den, men jag har valt den blogg som skiljer sig lite från de övriga jag läser, nämligen Kritisk insyn. 

Kritisk insyn drivs av den äldre mannen, och före-detta-lite-allt-möjligt,  Bertil Törestad. Bertil irriterar sig på bland annat flum och den bristande lärarkompetensen (själv var han enligt en säker källa en duktig och uppskattad lärare då det begav sig). Om han alltid har rätt låter jag vara osagt, men faktum är att han i sina texter många gånger tar upp intressanta frågor och dessutom ofta har en bra poäng. Heja Bertil!




Liebster är ett tyskt ord som betyder "käraste" och utnämningen ges endast till bloggar med färre än 200 följare/prenumeranter. När man får denna utmärkelse ska man göra följande;
Tacka den som gett dig utmärkelsen och länka.
Skriva ner max fem bloggar man vill lämna awarden vidare till och låta dem veta det genom att lämna en kommentar hos dem.
Och till sist hoppas man att de utvalda vill lämna utmärkelsen vidare.

torsdag 12 januari 2012

Tupp i lergryta

Igår rotade jag fram min gamle Schlemmertopf, aka lergryta, och lade den i blöt en kvart.
Under tiden hackade jag ner en halv lök, lite paprika, en vitlöksklyfta och lite lite finger. Fyllde vår gamle tupp med hacket, penslade honom med lite soja och annat och skjutsade in honom i ugnen en dryga två timmar.



Därefter var han ganska mör och det fanns en fin sky att göra sås av. Jag tror det blev ganska gott faktiskt. Åtminstone treåringen åt glatt av alltihop medan femåringen vägrade tupp, tog sig en djup tallrik, slevade i sig i stort sett all sås och toppade med lite majs.


Men men, här väljer vi våra strider och när det gäller mat får barnen äta vad de vill av det som serveras. Jag kan inte mer än erbjuda ett antal måltider per dag och köra ut dem en runda så att de får upp aptiten. Alltså skapa förutsättningarna. Att tvinga i folk mat är bara tröttsamt, tråkigt och meningslöst även om det i vissa fall kan vara motiverat att de åtminstone smakar.



Själv då, jo jag åt ingenting då jag egentligen bara ville gå och kräkas och lägga mig till följd av ett migränanfall. Det är ju fan att man föddes till kvinna, eller vad det nu ska likna.

tisdag 10 januari 2012

Energisnål potatis

När soltimmarna är få och dessutom infaller precis vid matlagningstid så kan det vara praktiskt med självlagande potatis till middag (eller lunch om man nu föredrar det).

Koka upp potatis precis som vanligt, stäng sedan av plattan men låt grytan stå kvar, se till att locket ligger på ordentligt och gå därefter ut och lek!

Det tar nu ca en timme för potatisen att bli färdig, men det gör inget om den blir stående längre. Den blir inte mer än färdig och kokar alltså inte sönder. Suveränt.


Gissa var jag köpte denna  gröna potatis??? 

måndag 9 januari 2012

Allsköns avlagringar

Medan man pillar i ett hörn så gror ett annat igen. Det här är som väl är inte vår köksho, och diskborsten är hönsens, bara så ni vet, men lite renare ville vi ju ändå ha det.

En grovrengöring och sedan massor av
polering med autosol löste problemet. En hel tub. En tub till så blir bänken precis som ny. Men så ambitiösa är vi nog inte. Efter bara någon dag var nämligen penslarna tillbaka i hon.

fredag 6 januari 2012

Jävla City Gross

Och jävla jag som handlar som en orutinerad tioåring.

Ett bidrag till komposten.

Men så här är det; jag brukar hasa mig runt ett varv i affären efter jobbet. Det är tyst och lugnt och jag går in i ett nästan vegetativt tillstånd då jag halvapatisk plockar ner varor i vagnen. Då missar jag sånt här (det ruttna låg neråt från början, så så himla lätt var det inte!).

Ändå var det här bra mycket enklare att se än hjortens brunst eller strömmingens påbörjade förruttnelse.

Nu räcker det City Gross...

tisdag 3 januari 2012

Sammanfattningsvis


Jag minns knappt vad jag åt till middag igår, men ska ändå försöka göra en sammanfattning av det gångna året.

Vi inledde med en resa till Egypten. Trivdes förträffligt, men blev hemskickade en vecka för tidigt till följd av de politiska oroligheterna. Eftersom vår gamla kamera mystiskt försvann visar jag här, för stämningens skull, några tunisiska dromedarer. (Vi var i Tunisien för sju (vafaaan!?) år sen. Det var en riktigt rolig semester, men det hör ju inte hit.)




I februari var det sjukt kallt, men vi fick ändå några små kycklingar eftersom jag tyckte det var intressant att låta hönan försöka ruva mitt i vintern. Den lilla familjen fick till makens förtret bo i garaget.





I mars stod det gädda på menyn efter en helt perfekt dag på isen med goda vänner. Gädda, en gravt underskattad fisk som slår torskblocken med hästlängder.




I april såddes det i växthuset. 
Det revs också tak och golv i vardagsrummet. Sanering av ett före detta pannrum inleddes.




I  maj hade vi tydligen lagt i båten och näsan la sig på backen och vilade en stund medan smånäsorna utforskade området.




Juni var månaden då Bastbergets fäbod besöktes för lite handmjölkning och separation.




I juli bar det av till Furuvik med kompisarna.  Det var sol och bad. Det var målning av gammalt plankgolv.




Semestern kom först i augusti. Då bar det av med husbilen. Vi skämde ut oss i Stockholm, men även längre söderut.




 Det var i september som stegen och sovloftet i garaget började bli klara.


Det var också i september som det var mysig spökkväll i Tanså hytta. Ett av alla de återkommande arrangemang i trakten som anordnas av ideella krafter, till allas glädje. 





I oktober var tuppkycklingarnas saga all. Hösten rann sen på av bara farten. Vardagsrummet blev nästan färdigt. Pannrummet är numera ett ganska väldoftande förråd och gästerna kan bo i garaget. 


Framför mig har jag nu ett iordningställande av stall, övertalning av make och skrotrensning av hage. Bland annat.















Feta fiskar


Far i huset: Smaka nu laxen! Lax är en fet och ovanligt nyttig fisk. 

Den tjuriga femåringen: Det finns tjocka gäddor också!




Hund äter vi inte så ofta.